Agnes Grey- Anne Bronte

2 ian.

Image

Image

Agnes Grey, protagonista romanului cu același nume, este o tânără guvernantă, a cărei viață se complică din momentul în care trebuie să-și pună în practică toate cunoștințele dobândite. Provenind dintr-o familie săracă, Agnes decide să plece ca guvernantă la familia înstărită a unui negustor pentru a educa moștenitorii acestuia. Deși pare o muncă simplă și plină de satisfacții la început, Agnes Grey își dă seama foarte repede că a fi guvernană nu înseamnă independență și autoritate, ci exact opusul. După două încercări nereușite în parte de a fi o guvernantă de succes, lucrând pentru două familii înstărite, Agnes își deschide propriul pension împreună cu mama ei, care din fericire are mult mai mare succes.

Agnes Grey este reprezentant femeii inteligente și modeste, cu caracter moral impecabil, care încearcă să se remarce în societate prin calitățile de care dispune, deși resursele materiale îi lipsesc. Dragostea pentru frumos, sinceritatea, bunul simț și sinceritatea fac din Agnes o femeie puternică, gata să reușească în viață singură, sau cu ajutorul unui partener iubitor. (floridemandarin)
 Niste citate care mi-au placut mult :
”- Of, mama e așa de cicălitoare! De parcă n-aș fi în stare să-mi port de grijă singură. (…) Și i-am zis să aibă încredere în mine. Nu-mi uit niciodată rangul și situația, nici pentru cel mai fermecător bărbat din lume. (…) Of, ce mă mai enervează! Să creadă că sunt așa de neghioabă, încât să mă îndrăgostesc! Așa ceva e sub demnitatea unei femei. Dragoste, auzi! Detest acest cuvânt! Sa-i spui unei reprezentante a sexului nostru ca s-a indragostit este o adevarata insulta”
”Să dorești frumusețe e o neghiobie. Oamenii înțelepți nu și-o doresc niciodată, nici la ei înșiși, nici la alții. Dacă ești cultivat în spirit și dacă ai sufletul deschis, nu-i pasă nimănui de înfățișare. Așa eram învățați în copilărie. (…) Dar oare viața dovedește că aceste afirmații sunt nișe adevăruri?”
„Mama reprezenta o adevărată comoară.”
„Pana acum femeile mi-au parut a fi cele mai bune si cele mai iubitoare fapturi lasate de Dumnezeu pe pamint.”
„Inima omenească este aidoma cauciucului: își schimbă forma la cea mai mică atingere, dar rezistă la lovituri dure.”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: